Shoot The Messiah – Kill All Gods

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-09-2019

  • Shoot The Messiah [NL]
  • Kill All Gods
  • 13-07-2019
  • Eigen beheer
  •  Deathmetal, Thrashmetal

Tracklist

01. Oblivion Walker
02. Arise
03. Shoot the Messiah
04. Adducam Infernum
05. Here Dead We Lie
06. Locust of the Abyss
07. Civiltrapped
08. Morgellon

Shoot The Messiah is een nog relatief jonge band, opgericht in 2015 in Amersfoort. Driekwart van de band zat daarvoor al samen in Morgellon, maar vond geen gezamenlijke muzikale insteek. Die is er wel bij Shoot The Messiah, waarin vol wordt ingezet op een felle old school death/thrash metal-mix. In 2017 bracht het kwartet al een EP met daarop de twee tracks Hear Dead We Lie en Morgellon (klinkt bekend) uit, die beiden in een geheel nieuwe versie op de huidige langspeelplaat met de titel Kill All Gods staan.

Wat me eigenlijk direct opvalt zijn de behoorlijk lange composities die het album sieren, zelfs tracks van boven zeven, acht of negen minuten gaat de band niet uit de weg, en zijn uitzonderlijk te noemen binnen dit old school genre. En dan is het natuurlijk des te knap dat Shoot The Messiah dit soort liedjesschrijverij goed weet te beheersen, de betreffende nummers boeien dankzij de spanningsopbouw en de variatie namelijk over de volle lengte. Vind ik tenminste wel.

Zo bevalt het me prima om te horen hoe als het ware het korte en felle Adducam Infernum als smeermiddel dient tussen de lange afwisselende tracks Shoot The Messiah en Here Dead We Lie. Die laatste kan zo traag en dreigend beginnen juist doordat we daarvoor al waren murw gebeukt door Adducam Infernum. Kijk, dat is nou dynamiek! Daarnaast vind ik het vrij gewaagd voor een band die zich neerzet als brute deathrash-band om zo’n ingetogen en melodieus (en lang!) nummer te brengen te midden van het overige geweld. Ach, het werkt in elk geval, en geeft de band bovendien heel brutaal een eigen smoel.

Eigenlijk is het direct tijdens de eerste twee nummers van het album al raak met die eigen smoel. Opener Oblivion Walker laat bij vlagen een aparte ritmiek horen, naast subtiel-melodieuze, wat Oosters getinte gitaarlijntjes. De track heeft een prettige drive, en loodst je op aangename wijze het album in. Daarna begint Arise helemaal bijzonder, met een soort van haka-achtige shouts, gevolgd door tribal drumwerk en onheilspellend klinkende samples. Ik vind dit echt heel gaaf gedaan! Het nummer zelf is verder lekker krachtig, en is heerlijk om op mee te bangen.

Je zou je bijna gaan afvragen wat er mis is met Kill All Gods, dat niet minimaal heel Nederland al massaal op Shoot The Messiah is gedoken. Nou nee, eigenlijk niks dus. Of het zou de geheel eigenzinnige aanpak moeten zijn van de niet voor hand liggende composities die de band hanteert. Ik kan me voorstellen dat juist de old school metalfan een directere en meer simpele aanpak prefereert, maar daar ga ik zelf niet in mee. Ik vind Kill All Gods een heerlijk uitgebalanceerd album, waarop Shoot The Messiah voor zichzelf de mogelijkheden heeft gecreëerd om precies te doen wat ze zelf willen. En dat pakt wat mij betreft prima uit! In dit genre is dit ongetwijfeld een van de betere platen van eigen bodem van dit jaar.

Article Source: Shoot The Messiah – Kill All Gods | WingsOfDeath.net