11 July 2023

Original Page

Op zaterdag 7 juli vond voor de 21e keer Willems Wondere Weiland plaats. Onze fotograaf Faizel Joemrati was er net als vorig jaar bij en maakte dit verslag.

Begin juli is het weer tijd voor het feest der verjaardagsfeesten: Willems Wondere Weiland. Het gratis verjaardagsfeestje van Willem op zijn stukje weiland aan de Palestinaweg in Hooglanderveen (Amersfoort), op het uiterste randje van de provincie Utrecht, waar de koe heilig is. Van oudsher is Willems Wondere Weiland een feest waar metalbands zich graag voor laten uitnodigen. Door de jaren heen is het festival iets ruimer geworden qua muziekstijlen, met grotere podia en meer grasoppervlakte. Metal in allerlei soorten en maten wordt afgewisseld met bluesrock, hiphop en pop. De weersvooruitzichten voor de eerste dag van juli waren niet heel rooskleurig. Volgens de voorspellingen zouden vooral in de eerste uren van het feestje wat regenbuien langskomen.

Het feest opent met de stevige rockklanken van Monkey-Revolution, die naast hun eigen nummers (tipje om ze even te gaan luisteren op Spotify) ook nog een keigoede ‘Everlong’ van Foo Fighters de weide in blazen. De rock van Monkey-Revolution wordt op het hoofdpodium feilloos opgevolgd door 3pm Blackout. Op de vraag of Jimi Hendrix een zoon heeft, is het antwoord JA! Hij heeft een stratocaster en speelt in 3pm Blackout. Hoewel hij qua uiterlijk niet op zijn geestelijk vader lijkt, is het gitaarspel samen met de rest van de band een genot om naar te luisteren. Of het meeslepende gitaargeweld van het nummer ‘Red House’ (Jimi Hendrix) ervoor zorgt dat de ene regenbui die langskwam ook spoedig weer verdwijnt, weet alleen Jimi daarboven.

(Tekst gaat verder na foto’s)

Monkey-Revolution

3pm Blackout

Op naar de tent, waar The Euphoric Outlaw Company op het podium staat. Hun southern rock klinkt bijna net zo ruig als hun naam doet vermoeden. Uptempo als een shot Southern Bourbon, naar wens gemixt met een deeltje metal of funk. Ze laten de tent op adem komen met een paar rustigere ballads.  Op het derde podium komt Old Bones Blues uit Nijkerkerveen ondertussen even buurten. Met hun bluesrock en swingende achtergrondzangeressen wordt het publiek opgezweept om lekker te bewegen. Het begint een tijdreis te worden waarin we gedurende de dag steeds verder terug in de tijd gaan richting de jaren ’20, ‘30 en ‘40 van de vorige eeuw.

Op het hoofdpodium staat Trenchcoat inmiddels klaar. Negen man sterk, inclusief contrabas, toeters en (hoe kan het ook anders) gitaren. Swingende jazzy noten die, op een inmiddels goed gevuld veld, de jonge en oude(re) bezoekers enthousiast mee weten te krijgen. Als doom metal meer je ‘cup of tea’ is, dan word je in de tent op je wenken bediend door de heren van Shoot the Messiah, die vergezeld van een stevige rookmachine hun bulderende decibellen door de tent jagen. Grote kans dat ze hiervan hebben meegenoten in het rustige Nijkerk.

(Tekst gaat verder na foto’s)

Willems Wondere Weiland, zaterdag 1 juli 2023

Old Bones Blues

Willems Wondere Weiland, zaterdag 1 juli 2023

Shoot the Messiah

Dan speelt Joy Killed the Duke uit Utrecht op het hoofdpodium. De band stond drie jaar geleden gepland op dit verjaardagsfeestje, maar toen was er een virus dat de wereld in de greep hield. Wat in het vat zit verzuurt niet, moeten de organisatoren van WWW hebben gedacht. De fluorescerende kleuren van de band passen naadloos bij de energieke muziek: van punk naar grunge en alles wat daar tussenin zit. Het genre hiphop nemen de heren van Psychose voor hun rekening. In een ramvolle tent delen ze met hun raps, begeleid door stevige gitaar en drumpartijen, hoe ze tegen de wereld aankijken en laten ze weten dat ze nog steeds in Almere wonen met #ikwoonnogsteedsinalmere.

Tijd voor wat frisse lucht en een drankje. Doet u maar een Bitterlemon. Frisse popnummers waarbij de dromerige zangpartijen worden begeleid door stevige gitaarriffs en strakke drumsecties, die je meenemen naar zomerse sferen. Bij Light by the Sea denk je even dat je Brad Pitt voor je hebt staan met z’n blauwe gitaar. De muziek van deze band heeft elementen van psychedelische rock, alternative rock, new wave en folk. Laten we het allemaal doen, dachten ze waarschijnlijk, en mikten het in de blender om vervolgens vol gas te spelen.

We gaan internationaal, want ook in het buitenland staan bands te springen om op Willems feestje te mogen spelen. De Belgische symfonische metalband Cathubodua speelt op het hoofdpodium voor een uitzinnig vol veld. Kunnen violisten headbangen? Jazeker! Vooral als daar twee brute gitaristen, een zangeres en een imposante bassist bij staan die begeleid worden door donderende drums. Qua make-up is Catubodua sowieso de absolute winnaar van deze dag. Attila is een oude bekende uit het Utrecht. Powermetal die je er beslist bij kunt hebben op een feestje. Slechts drie man sterk, maar dat zegt niks over de hoeveelheid geluidsgolven die de mannen al veertig jaar produceren. Weliswaar niet op het hoofdpodium, maar het veldje bij het derde podium staat aardig gevuld met liefhebbers die de mannen nog wel een keer willen zien vlammen.

Inmiddels is het al tegen tienen in de avond en onze fotograaf is door al z’n accu’s en fotorolletjes heen. De avond gaat echter nog vrolijk voort. Het was genieten. Volgend jaar zijn we er weer bij.

(bekijk de hele fotoreportage onder deze twee foto’s)

Willems Wondere Weiland, zaterdag 1 juli 2023

Joy Killed the Duke

Willems Wondere Weiland, zaterdag 1 juli 2023

Attila

Gezien: Willems Wondere Weiland met o.a. 3pm Blackout, Trenchcoat, Joy Killed the Duke, Light by the Sea, Cathubodua, The Euphoric Outlaw Company, Shoot the Messiah, Psychose, Monkey-Revolution, Old Bones Blues, Bitterlemon, Attila, 2023, zaterdag 1 juli 2023 @ Hooglanderveen (Amersfoort)